تعریف کارآفرینی چیست؟

تعریف کارآفرینی چیست؟

کارآفرینی واژه ای است که اخیرا زیاد در مورد آن شنیده ایم. با این حال اگر از شما بخواهند تعریف کارآفرینی را به طور مختصر بیان کنید، احتمالا تعریف ناقصی با توجه به شنیده هایتان ارائه می دهید.

تعریفی که اگرچه نادرست نیست اما همه ی جنبه های موضوع را پوشش نمی دهد. شاید منطور شما از کارآفرینی استارتاپ هایی باشند که سرمایه ی خطرپذیر جذب کرده اند، شاید هم از نظر شما هر کسب و کار کوچکی یک کارآفرینی به حساب بیاید.

مفهوم کارآفرینی موضوع کلیدی این نوشته از وبلاگ مدیر نوین است. با ما تا انتهای این نوشته همراه باشید تا تعریف های بزرگان حوزه ی کارآفرینی را بررسی کنیم. قبل از آن شاید بد نباشد مختصری در مورد تاریخچه ی کارآفرینی بدانیم.

کارآفرینی از کجا باب شد؟

شاید تصور کنید کارآفرینی یک واژه یا مفهوم جدید است. اما باید بدانید که اولین بار حدود سه قرن پیش مفهوم کارآفرینی توسط اقتصاددان ها به کار رفت.

اولین بار دو فرد مشهور این حوزه، یعنی ریچارد کانتیلون و آدام اسمیت لغت کارآفرین را در طی قرن های هفدهم و هجدهم میلادی به کار برده‌ اند. البته شکل نوین آن که امروزه ما در مورد آن اطلاعات بیشتری داریم متعلق به صد سال گذشته است.

اینکه بین مسیر کارمندی یا کارآفرینی یکی کدام را انتخاب کنیم؟  یک چالش نسبت تازه است، در تعریف جدید کارآفرینی می گنجد. از نظر لغوی کارآفرینی از ریشه ی کلمه ی فرانسوی Entrepreneurs  به معنای متعهد شدن می آید که در شکل انگلیسی آن به صورت Entrepreneurship به کار می رود.

وقت آن است که بدانیم کارآفرینی دقیقا چه معنایی دارد، بخش بعدی به این موضوع اختصاص یافته است.

کارآفرینی از نگاه پدر کارآفرینی و دیگر بزرگان

حال که دانستیم مفهوم کارآفرینی نخست توسط چه کسانی مطرح شد، به بررسی نظرات افراد مختلف در مورد این مفهوم می پردازیم. اما قبل از آن بهتر است با پیشکوست این حوزه که نظریات جامع و شامل او هنوز هم منبعی برای رجوع است آشنا شویم.

ژوزف شومپیتر که در سال ۱۸۸۳ متولد شده بود، در سال ۱۹۲۸ تعریف کاملی از کارآفرینی ارائه داد. از نظر او فرآیند کارآفرینی نوعی تخریب خلاق است. به عبارتی پیشنیاز کارآفرینی انجام کارهای جدید یا کارهای قدیم به شیوه ای جدید است.

در واقع از نظر شومپیتر کارآفرینی چیزی فراتر از فرصت جویی یا فرصت پروری است. او بین مفهوم کارآفرینی و نوآوری یک رابطه ی دوسویه قائل بود.

کارآفرینی چیست

از نظر او نوآوری به پنج شیوه قابل بررسی است:

۱- معرفی یک محصول جدید

۲- به کارگیری یک شیوه ی نوین برای تولید یک محصول قدیمی

۳- بوجود آوردن یک بازار جدید برای تولید یک محصول قدیمی

۴- کشف یک منبع جدید بعنوان منبع اولیه در تولید محصول

۵- ایجاد یک روند جدید برای صنعت موجود.

نظر شومپیتر در باب تعریف کارآفرینی به قدری جامع است که اصطلاح کارآفرین شومپیتری نیز در این زمینه مطرح شده است تا کلیات و جزئیات تعریف شومپیتر را شامل شود.

کامل ترین نظر در باب مفهوم کارآفرینی همانطور که گفتیم به ژوزف شومپیتر تعلق داشت. اما همه ی داستان به اینجا ختم نمیشود. بزرگان عرصه ی کسب و کار نیز نظرات ارزشمندی در رابطه با این مفهوم دارند.

ریچارد کانتیلون

کارآفرینی چیست

او همانطور که در بندهای بالا ذکر کردیم،  اولین نفری است که واژه ی کارآفرینی را در علم اقتصاد ابداع کرد.

او معتقد بود کارآفرین فردی است ابزار تولید را به صورت محصولات قابل عرضه به بازار خریداری می کند تا آنها را ترکیب کند. البته او در هنگام خرید هیچ اطلاعی از قیمت نهایی محصول ندارد و به نوعی ریسک می کند.

این نظر مربوط به سال ۱۷۳۰ میلادی است.در واقع ریچارد کانتیلون، ریسک پذیری را عنصر اصلی کارآفرینی می داند و کارآفرین ریسک می کند به این امید که در آینده سودی به دست آورد.

جان باپتیست سی

در تعریف جان از این مفهوم، بافردی مواجه هستیم که بعنوان کارآفرین وظیفه ی تولید و توزیع فعالیت اقتصادی اش را خود برعهده میگیرد. باپتیست سی این نظریه را در سال ۱۸۰۳ مطرح کرد.

فرانک نایت

در اوایل دهه ی نوزده به سال ۱۹۲۱، معتقد بود کارآفرین کسی است که در شرایط عدم قطعیت تصمیم گیری می کند. اون نیز به مسئولیت پذیری کارآفرین در باب پیامدهای تصمیم گیری هایش به طور کامل معتقد بود.

هوارد استیونسن

کارآفرینی چیست

مدیر سابق انتشارات دانشگاه هاروارد، فرصت جویی را بعنوان مولفه ی مهمی در کارآفرینی در نظر می گرفت.

او معتقد بود که نباید به منابع در دسترس محدود شد. در واقع به تعبیر هوارد، کارآفرینی تعقیب فرصت هاست. این فرصت ها فراتر از منابعی هستند که در حال حاضر داریم.

باید توجه داشت که این تعریف جامع از استیونسن زمانی مطرح شد که کارآفرینی به مثابه ی یک اختلال شخصیتی و ریسک پذیری بیمارگونه به حساب می آمد!

گوردون بتی

بتی در کتابی که در اوایل دهه ی هشتاد در باب کارآفرینی منتشر کرد، بر یک مفهوم تاکید داشت.

این مفهوم تمرکز بر اقدام بود. بتی معتقد بود کارآفرینان یک ویژگی اگر داشته باشند که آنها را نسبت به سایر افراد جامعه متمایز می کند آن ویژگی قصد اقدام آنهاست.

یعنی کارآفرینان در مورد  اقدام کردن و عمل کردن اندیشه می کنند. در واقع این افراد نسبت به اطراف خود بی تفاوت نیستند. به این صورت که در مقابل هر تهدید یا هر موقعیت ناخوشایندی نسبت به خلق یک کسب و کار اقدام می کنند و عکس العملشان را به این طریق نشان می دهند.

کاسون

او معتقد بود تخصص یک کارآفرین باید تصمیم گیری عقلایی و منطقی در رابطه با ایجاد هماهنگی در منابع کمیاب باشد.

همچنین کاسون عقیده داشت، اگر بنا باشد یک ویژگی مشترک بین تمامی کارآفرینان قائل باشیم، آن ویژگی داشتن توان داوری و قضاوت است. این نظریه ی کاسون در باره ی مفهوم کارآفرینی به سال ۱۹۸۲ برمی گردد.

وسپر

وسپر در تعریف کارافرینی بر یک نکته ی مهم اشاره می کند و آن ارزش آفرینی است.

او معتقد است کارآفرین کسی است که توانایی ایجاد ارزش را داشته باشد. یعنی اگر قرار باشد وسپر بر طبق این تعریف از بین دو شرکت که یکی تعداد کمی کارمند و ارزش اقتصادی بالایی دارد و دیگری که هزاران شاغل دارد و ارزش آفرین نیست یکی را انتخاب کند، قطعا شرکت اول با تعداد کمی کارمند را انتخاب میکند. چرا که وسپر بر ارزش آفرینی در بحث کارآفرینی تاکید دارد نه صرفا شغل آفرینی.

[button color=”black” size=”big” link=”https://modirenovin.com/%d9%81%d8%b1%db%8c%d9%84%d9%86%d8%b3%d8%b1-%da%a9%db%8c%d8%b3%d8%aa%d8%9f%d9%88-%d9%85%d8%b2%d8%a7%db%8c%d8%a7-%d9%88-%d9%85%d8%b9%d8%a7%db%8c%d8%aa-%d9%81%d8%b1%db%8c%d9%84%d9%86%d8%b3%d8%b1%db%8c/” icon=”fontawesome ” target=”true”]مقاله فریلنسری چیست؟ را هم مطالعه کنید[/button]

 

کارلند

شاید تعریف کارلند از مفهوم کارآفرینی آشنا ترین تعریف از این کلمه برای ما باشد. کارلند معتقد بود کارآفرین شخصی است که یک شرکت تاسیس می کند و هدف او از تاسیس این شرکت سود و رشد و البته پیشبرد اهداف شخصی اش است.

برینگر

به عقیده ی برینگر کارآفرینی یک فرایند است که به واسطه ی آن افراد فرصت هایی را که می بینند و آنها را تعقیب میکنند در حالیکه به منابعی که در حال حاضر در اختیارشان است بی توجه هستند.

این افراد در نظر دارند از کالاها و خدماتی که در آینده خلق خواهد شد بهره ببرند. در واقع عبارت کلیدی تعریف برینگر، فراتر از امکانات است.

تعریف کارآفرینی را از منظر ده تن از بزرگان حوزه ی کسب و کار بررسی کردیم. حال خالی از لطف نیست تعریف یک بزرگ ایرانی را نیز در این رابطه جویا شویم.

احمد پورداریانی

او در تعریف کارآفرینی معتقد است این ایده است که سرمایه را به حرکت در می آورد و سرمایه هیچگاه محرک ایده نخواهد بود. به عقیده ی او، موفقیت در کسب و کار، با ایده ی نوآورانه و خلاق به همراه سرمایه منجر به ارائه ی یک محصول جدید در بازار می شود، این فرآیند کارآفرینی نام دارد.

دکتر پورداریانی میگوید برای شناخت یک کارآفرین باید بدانیم او چه کارهایی میکند و سپس بررسی کنیم ویژگی های متمایز کننده ی او از دیگران چیست.

کارآفرین دارای ایده و فکر جدید است، منابع را از طریق فرآیند ایجاد کسب و کار بسیج میکند، مخاطره ی مالی و اجتماعی را به جان می خرد و در نهایت محصول یا خدمت جدید به بازار عرضه می کند.

از مجموع یازده تعریف کارآفرینی که بالاتر ارائه شد، به مفهوم کلی از کارآفرینی دست پیدا کردیم. بعنوان جمع بندی بحث نگاهی به ویژگی یک کارآفرین که از مجموع نظرات استخراج شده می اندازیم.

 

رضا یاوری

کارآفرینی ارزشی است که شما برای یک مشتری عاشق خلق می کنید.

شاید این مفهوم کارآفرینی کمی عجیب بنظر برسد ولی واقعا این گونه است چون شما چیزی را ارایه می دهید که فقط مشتری های علاقه مند به محصول شما دنبال آن هستند و یا این که این علاقه را شما ایجاد کرده اید.

 

یک کارآفرین چه ویژگی هایی دارد؟

از مجموع تعاریف بالا در مورد مفهوم کارآفرینی اینطور برمی آید که یک کارآفرین باید ترکیبی از ویژگی های زیر را داشته باشد:

  • جرات ریسک کردن
  • خلق کردن ثروت
  • ایجاد اشتغال
  • ارزش آفرینی
  • آینده نگری
  • پیشرو بودن
  • خلاق بودن
  • ساختن آینده

در واقع یک کارآفرین حاضر است سرمایه اش را با ریسک مواجه کند تا به خلق یک کسب و کار جدید بپردازد.

مدیریت این کسب و کار را خودش برعهده بگیرد و به خلق ارزش مشغول باشد. یک کارآفرین قادر است فرصت ها را زودتر از موعد ببیند و آنها را ارزیابی کند. منابع لازم برای این فرصت را جمع آوری کند و با پی ریزی یک عملیات مناسب به موفقیت دست یابد.

سخن آخر

سعی ما در این نوشته پرداختن همه جانبه به مفهوم مهم کارآفرینی بود.

به نظر می رسد حالا به دیدگاه روشنی در تعریف کارآفرینی رسیده باشید و بتوانید این مفهوم ظاهرا جدید و در واقع قدیمی را به درستی تعریف کند. با توجه به تعاریف و ویژگی های ذکر شده، آیا شما یک کارآفرین هستید؟ با ما در بخش نظرات نیز همراه باشید.

[padding right=”10%” left=”10%”][/padding]

خوشحال می شویم نظرات و کامنت های شما را می  بینیم.

آدرس اینستاگرام مدیر نوین:  https://www.instagram.com/rezayavari88

در مسیر تعالی باشید…

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

ورود و عضویت در سایت