تفاوت کوچینگ با مربیگری چیست؟

تفاوت کوچینگ و مربیگری در بین اغلب مردم دیده نمی‌شود. البته نحوه نگارش آن باعث شده هر دو کلمه را مربی بخوانیم یعنی کوچینگ (Coaching) و منتورینگ (Mentoring) شاید در اکثر اوقات دیده باشید که برخی از افراد به عنوان کوچ (Coach) کار کوچینگ انجام می‌دهند. اما در قالب منتور (Mentor) شناخته شده‌اند. ما در این مقاله قصد داریم درباره تفاوت کوچینگ و مربیگری و اینکه علم کوچینگ چیست؟، تفاوت مربیگری و مشاوره و انواع مدلهای مربیگری اطلاعاتی را در اختیار شما کاربران گرامی قرار دهیم.

مربی کیست و دقیقاً چه کاری انجام می‌دهد؟

شخصی که برای افزایش آگاهی و دانش خود اطلاعات متعددی در زمینه مربوطه کسب کند و افراد کم تجربه‌تر را راهنمایی کند و از دانش و تجربیات خود برای یادگیری آن‌ها استفاده کند. این افراد باعث می‌شوند تا دیگران برای انجام کاری که مد نظر دارند از اعتماد به نفس بالایی برخوردار باشند؛ و از مراحل انجام کار رضایت داشته باشند. البته این تعامل و ارتباط میان آن شخص و مربی هم می‌تواند خیلی راحت و غیررسمی باشد و یا رسمی و به اصطلاح در قالب چهارچوب‌های مشخصی باشد. مربیگری یعنی با استفاده از تجربیات دیگران به راه خود ادامه دهید. دقیقاً رابطه استاد و شاگرد تا تصور کنید. ارتباط بین شما و مربی هم همین گونه است. وقتی شخصی می‌خواهد کاری را انجام و در آن با چالش‌ها و مشکلاتی مواجه می‌شود. اولین گزینه ای می‌تواند از آن کمک بگیرد، مربی است. او می‌توانید با برقراری ارتباط با مربی خود از تجربیات او استفاده کند. در ادامه با توضیحاتی درباره کوچ و اینکه علم کوچینگ چیست بیشتر صحبت خواهیم کرد و شما در جریان تفاوت کوچینگ و مربیگری قرار خواهید گرفت.

تفاوت کوچینگ و مربیگری درعلم کوچینگ چیست؟

کوچینگ نسبت به سایر فرایندها، از مدت کوتاه تری برخوردار است. در حقیقت شخصی که به کوچ مراجعه می‌کند می‌خواهد استعدادهای نهفته خود را بشناسد و با استفاده از آن‌ها با توجه به شرایط و امکاناتی که برای او فراهم است فعالیت مورد علاقه خود را انجام دهد. با کمک کوچینگ می‌توانید از خودتان فردی توانمند بسازید و علاقه‌مندی‌های خود مشخص کنید و استعدادهایی که در زمینه مربوطه را دارید را شکوفا کنید. اگر کوچ سوالات زیاد و چالش‌برانگیزی می‌پرسد جای هیچ گونه نگرانی نیست او فقط می‌خواهد توانمندی شما را بسنجد. شخصی می‌خواهد از وضعیت الان خود روندی رو به پیشرفت داشته باشد به کوچ مراجعه می‌کند. کوچینگ موجب می‌شود او از چیزی که الان هست به چیزی که می‌خواهد بشود و هدفی را که مد نظر دارد برسد. کوچینگ با سوالات متداول از شما می‌خواهد راهکارهای مناسب را برای رسیدن به هدف مقابل شما بگذارد. برای کسانی که می‌پرسند علم کوچینگ چیست؟ یک تعریف خیلی ساده را می‌توان ارائه داد. کوچینگ شامل فرایندی می‌شود که در آن انسان‌ها با استعداد و بسیار خلاق می‌دانیم و مطمئن هستیم که او به تنهایی می‌تواند مشکلات خود را رفع کند و مسیری پر فراز و نشیب را طی کند تا به چیزی می‌خواهد برسد.

تفاوت کوچینگ و مربیگری چیست؟

در این بخش از مقاله درباره تفاوت کوچینگ و مربیگری صحبت می‌کنیم. کوچینگ به نوعی یک عملکرد وظیفه گرا می‌باشد. یعنی چه؟ منظور از وظیفه گر بودن یعنی حتی بر مسائل شخصی و خصوصی فرد بتوانید مدیریت داشته باشید. کسی که مسئولیت کوچینگ را بر عهده دارد می‌تواند با فرد به صورت خیلی واضح و البته دقیق صحبت کند و به روش‌های تفکر همراه با استراتژی را بیان کند؛ که در این مورد حتماً باید از کسی که در محتوا تخصص دارد کمک بگیرید.

مربیگری عملکردی است که همواره باید با افراد مختلف در ارتباط و تعامل باشید به معنی روابط گرا بودن. یعنی اینکه شما به عنوان یک مربی بتوانید برای افراد یا سازمان‌هایی که می‌خواهد در یک مسیری به موفقیت برسند باید محیطی توام با آرامش و امنیت فراهم کنید. تا آن‌ها وقتی به شما مراجعه می‌کنند بتوانند با خیالی راحت چالش‌ها و مشکلات سر راه خود را به شما در میان بگذارند.

 انواع مدلهای مربیگری
همه مدلیهای مربیگری کاربرد مناسبی دارد

نقطه مشترک در تفاوت کوچینگ و مربیگری

البته در مربیگری هدف یاد دادن مهارت‌های مورد نیاز است، اما براساس رابطه ای که ایجاد می‌شود تمرکز بر فعالیت‌ها گسترده‌تر می‌شود و در نتیجه یک مربی می‌تواند بر مسائل کاری و موارد شخصی زندگی فرد، اطمینان و اعتمادی که برای انجام کار دارد، درک شخصی و چگونگی تأثیر گذاری خود بر او مسلط باشد. در مقابل احتمال می‌رود کوچینگ تنها مدت زمان کوتاهی به طول بیانجامد. در صورتی که دوره مربیگری فرد همواره طولانی‌تر خواهد بود. برای رسیدن به موفقیت نیاز به زمان داریم؛ بنابراین در این مورد کوچینگ و مربیگری می‌توانند نقطه مشترک داشته باشند یعنی با وجود مسائلی که باعث تفاوت کوچینگ و مربیگری شده‌است. می‌توانند پروسه رسیدن به موفقیت را بر زمان‌بندی طولانی مدت برنامه‌ریزی کنند. در هر دو استراتژی هم باید برای افراد مراجعه کنند محیطی ایمن و با آرامش ایجاد کرد.

منظور از محیط امن و آرام در علم کوچینگ چیست؟

در مربیگری افراد برای حل مسائل و مشکلات پیرامون فعالیت و هدف خود با اطمینان خاطر به شما مراجعه می‌کنند. در این میان شما به عنوان یک مربی باید بتوانید برای این افراد یک محیط امن و توام با آرامش ایجاد کنید تا علاوه بر این مهارت‌های مورد نیاز فرد را به او آموزش دهید و از تجربیات خود برای راهنمایی او استفاده کنید بتوانید با او درباره مسائلی که در کار و یا زندگی او مطرح می‌شود و ممکن است مانع رسیدن به موفقیت شود به راحتی ارتباط برقرار کنید و بر این موارد تسلط کافی داشته باشید. اگر می‌خواهید بدانید انواع مدلهای مربیگری چگونه هستند تفاوت مربیگری و مشاوره چیست؟ تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

تفاوت کوچینگ و مربیگری و هدف علم کوچینگ چیست؟

با توجه به این که تا این‌جای کار درباره تفاوت کوچینگ و مربیگری اطلاعات خوبی را دریافت کرده‌اید. آیا می‌توانید بگویید هدف اصلی علم کوچینگ چیست؟ مهم‌ترین هدف کوچینگ طبق عملکردهایی که دارد توانایی در بهبود شخص مراجعه کننده برای انجام کار است. یعنی کسی که کوچ می‌کند بتواند مهارت‌های جدیدی را از فرد کسب کند. تنها زمانی آن فرد دیگر نیازی کوچ ندارد که خودش مهارت‌های مورد نیاز را کشف کرده باشد. در صورتی که مربیگری تنها برای توسعه دهندگی اهداف فرد می‌باشد. البته این برای فقط برای شغل فعلی صدق نمی‌کند بلکه شامل فعالیت‌های شغلی آینده فرد هم می‌شود.

طراحی و برنامه‌ریزی در علم کوچینگ چیست؟

کسانی که می‌خواهند برای انجام فعالیت‌های خود به کوچ مورد نظر مراجعه کنند شاید دیده باشید درباره این که طراحی علم کوچینگ چیست؟ سوالات زیادی مطرح می‌کنند. در حقیقت باید بگوییم که علم کوچینگ اصلاً نیازی به طراحی خاصی ندارد. عملکردی است که می‌توانید در هر وقت انجامش دهید. به عنوان مثال وقتی شرکتی تصمیم می‌گیرد یک فرد را به عنوان کوچ به گروهی متخصص بفرستد. قبل انجام این کار نیاز به اندکی طراحی دارند، اما تنها برای اینکه از تعیین سطح او آگاه شوند و اینکه بدانند آیا صلاحیت و مهارت‌های لازم را برای کارشناسی و ارزیابی دارد یا اینکه نیازمند زمان بیشتری است. از طرفی مربیگری باید به فکر طراحی استراتژی برای مشخص کردن اهداف باشد.

نحوه مدیریت در شرکت‌ها و سازمان در علم کوچینگ چیست؟

این عملکرد در تفاوت کوچینگ و مربیگری وجود دارد که برای مدیریت سریع و محدود یک شرکت یا سازمانی دست به کار شود. یک شرکت اختصاصی، برای کوچینگ کارمندان خود نیاز دارد از یک فرد حرفه ای استفاده کند تا کارمندان برای راهنمایی اطلاعات مورد نیاز را کسب کنند. در مربیگری، مدیران شرکت از طریق راهکارهای غیر مستقیمی با این موضوع در ارتباط هستند. البته که او با صحبت با کارمندان خود می‌تواند به آن‌ها پیشنهادات خود را درباره استفاده از مربی بیان کند. با وجود اینکه نحوه عملکرد مدیر هیچ گونه ارتباطی با مربیگری ندارد. همه این نتیجه خوبی برای منسجم بودن ارتباط مشاوره ای کمک می‌کند که در ادامه به تفاوت مربیگری و مشاوره می‌پردازیم.

راهکارهای موفقیت ما در علم کوچینگ چیست؟

همان‌طور که گفتیم ممکن است خیلی از افراد با اندک اطلاعاتی که دارند. خودشان را به عنوان کوچ معرفی کنند. البته که هیچ ایرادی به این کار وارد نیست، اما سازمان جهانی کوچینگ بر عملکرد همه کوچ‌های حرفه ای نظارت می‌کند. چگونه؟ یعنی کسانی که خود را به عنوان کوچ حرفه ای معرفی می‌کنند باید آزمون‌های تخصصی آن را به‌طور اتوماتیک بلد باشند و این یعنی آن‌ها در کوچینگ توانایی‌های مورد نیاز را دارند. در اصطلاح به کوچ‌های حرفه ای Professional Coach می‌گویند. یک سازمان جهانی که بر همه کوچ‌های حرفه ای نظارت می‌کند و در همه کشورها و شهرهای مهم وجود دارد سازمانی است به نام International Coach Federation و مخفف ICF این سازمان در ایران هم فعالیت می‌کند. یعنی کسانی می‌خواهند در علم کوچینگ موفق باشند باید با عضویت در این سازمان‌ها و یادگیری مهارت‌های لازم و کسب تخصص خود را به عنوان کوچ حرفه ای معرفی کنند. در صورتی که مورد تایید سازمان جهانی کوچ قرار گرفت، می‌تواند فعالیت خود را آغاز کند. شما هم اگر برای انجام کارهای مهم خود یا فعالیت کاری خود می‌خواهید به یک کوچ حرفه ای مراجعه کنید باید به قسمت Chapter ICF شهر خودتان مراجعه کنید و با رفتن به سایت ICF کوچ مورد نظر و متخصص خود را انتخاب نمایید. در ادامه مطلب به ارائه انواع مدلهای مربیگری کرده‌ایم.

در تفاوت کوچینگ و مربگیری، انواع مدلهای مربیگری چیست؟

در این بخش از مقاله تفاوت کوچینگ و مربیگری به بررسی انواع مدلهای کوچینگ پرداخته‌ایم.

مربیگری GROW

این مدل از مربیگری به منظور برنامه‌ریزی هدفمند برای مشخص کردن اهداف، تحلیل و بررسی شخصیت افراد، استفاده از تکنیک‌هایی به عنوان طوفان مغزی و کسب و اطلاعات لازم و کاربردی برای هر فعالیتی که تصمیم به شروع آن داریم. مربیگری با GROW بسیار مدل هدفمند برای تعیین استراتژی است.

مربیگری Coactive یا همکاری فعالانه

یکی از انواع مدلهای مربیگری است که در آن تعامل به صورت دو طرفه است. در این روش مربی از شما سوالات پیچیده تری می‌پرسد و هدف او از این کار تقویت نگاه شما به اطراف و محیط پیرامون خود است. شما اگر با زاویه دید بهتری به اطراف خود نگاه کنید شاید در انجام فعالیت‌های خود و عبور از مسیر برای رسیدن به هدف خود با موانع کمتری برخورد کنید؛ بنابراین لازم است در این مدل از مربیگری شما یک برنامه منظم طراحی کنید و با مدیریت زمان به اجرای آن بپردازید.

مربیگری NLP که نام دیگر آن نورولوژیکی است

این مدل از مربیگری تکنیک‌های خاص خودش را دارد تکنیک‌هایی به نام نورولوژیکی، مربی با استفاده از این مدل سعی می‌کند تا شما بتوانید باورها و اعتقاداتی که شما را محدود کرده‌است در آن تغییراتی ایجاد کنید. به همین دلیل برای انجام تکنیک‌های نورولوژیکی باید از همه توانمندی‌های خود برای کشف افکار پنهان و الگوهای که هنوز کشف نشده‌اند استفاده کنید تا شاهد آرامش بیشتر در پایان آن باشید.

مربیگری و روانشناسی مثبت

این مدل از مربیگری مختص به مارتین سلیگمن می‌باشد این تکنیک برای رسیدن به نشاط و خوشحالی است؛ که شامل ابداع مارتین سلیگمن بوده‌است.

مربیگری (Ontological) یا هستی شناسانه

یکی دیگر از انواع مدلهای مربیگری، مربیگری به مدل هستی شناسانه است که در این روش با استفاده از کارشناسی فیزیولوژی، شناخت و کسب و اطلاعات پیرامون رفتارها شخصیتی و خلق و خوی شما، تحلیل شرایط احساسی و زبان بیان شما باعث می‌شود شما توانایی شکست مشکلات زندگی را داشته باشید؛ و همه سنگ‌ها را از مسیر خود کنار بزنید.

تفاوت مربیگری و مشاوره چیست؟

شما برای رسیدن به آنچه که می‌خواهید می‌توانید به مشاوره مراجعه کنید و تجربیات لازم را از طریق او بدست آورید. درست برخلاف مربیان نقش تخصصی تر و به اصطلاح گران تری دارند. همان‌طور که از واژه مشاوره مشخص است. کار مشاوران دادن مشاوره به مراجعه کنندگان است. در صورتی که مربیان با ارائه توضیحات و ارزیابی استعدادهای آن‌ها می‌توانند شما را هدایت کنند. کار مشاوران در انجام فعالیت‌ها بررسی سوالات و پرسش از مراجعه کنندگان است تا بتوانند از این طریق ارزش‌های فرد را کشف کنند. شما در تعامل با یک مربی می‌توانید با او اکثر فعالیت‌های روزانه خود را انجام دهید. در حالی که مشاوره از موضوعاتی که برای شما مطرح می‌شود با ارتباط از طریق پیام رسان‌های مجازی و ایمیل می‌تواند به شما مشاوره دهد.

تفاوت مربیگری و مشاوره
مشاوران تخصص بیشتری دارند

تاثیر زمان در تفاوت مربیگری و مشاوره

مشاوره دو نوع افق زمانی دارد این یعنی مشاوره نقش بسیار منحصر به فردی را برای حل مشکلات شما دارد. به‌طور مثال ممکن است مدت زمان طولانی مشاوره شما برای ساخت و خارج شدن از یک سازمان یا شرکت طول بکشد. توجه داشته باشید مشاوران با وضعیت شغلی و مراجعه کنندگان بسیاری که دارند معمولاً کارهای خود را به صورت دورکاری انجام می‌دهند. به‌طور مثال اگر شما شخصی را مشاوره خود انتخاب کرده‌اید که توانسته از طریق فروش یک خط لوله به صورت گسترده و چشم گیر اشتغال زایی کند. شما هم باید به حرف و راهنمایی‌های گوش دهید و نکات کلیدی را از عملکرد او برداشت کنید. سریعاً شما هم می‌توانید یک خط لوله ایجاد کرده و از مشاور بخواهید برای فروش و توسعه بیشتر آن شما را راهنمایی کند که چگونه مشتریان ایده‌آل خود را پیدا کنید. در این حالت می‌گوییم مشاوران می‌توانند از طریق مشاوره برای ارائه راهکارهای فروش به مشاوران بخش عمومی بازار تجارت تغییر سمت دهند.

نقش آگاهی و تخصص در تفاوت مربیگری و مشاوره

شما وقتی می‌خواهید یک فعالیت جدید را آغاز کنید برای مشورت به افراد با تجربه و آگاه مراجعه می‌کنید. مشاوران هم در حوزه‌های مختلفی تخصص دارند تا بهترین راهکارها را برای شما تعیین کنند. در حقیقت شما با رفتن به پیش یک مشاوره برای خود حاشیه ایمنی ایجاد می‌کنید. حتی خودتان هم تلاش می‌کنید بیشترین آموزش‌ها و اطلاعات را از این طریق کسب کنید؛ بنابراین یک مشاور باید از تخصص کافی برای حل مشکلات و چالش‌ها برخوردار باشد تا بتواند بهترین راه حل را به شما پیشنهاد دهد. به همین علت شما باید برای رفتن به دفاتر مشاوره بهترین گزینه را انتخاب کنید.

تشریفات در تفاوت مربیگری و مشاوره

 رفتارها و روند کاری مشاوران نسبت به مربیان رسمی‌تر و تشریفاتی تر است. البته این مورد در موضوع تفاوت کوچینگ و مربیگری آن چنان اهمیتی ندارد. برخورد مشاوران با مراجعه کنندگان به خود آن‌ها بستگی دارد، آن‌ها با توجه به برخورد و شناخت شخصیت شما تصمیم می‌گیرند چگونه با شما رسمی باشند یا غیررسمی. در صورتی که شاید این مسائل برای مربیان مطرح نباشد و شما بتوانید با مربی خود به راحتی ارتباط برقرار کنید و حتی از مسائل زندگی خود به بگویید.

نتیجه‌گیری:

فعالیت مشاوران بیشتر برای درمان مشکلات و رفع موانع کار شما است. مشاوران با توجه به این بر رفتارها و شخصیت شما تسلط پیدا می‌کنند. می‌توانند راهکارهای کاملاً روشنی را به ما ارائه دهند تا بتوانید مشکلات گذشته خود را فراموش کنید و با انگیزه ای قوی تر به ادامه راه بپردازید. امیدواریم با ارائه اطلاعاتی درباره تفاوت کوچینگ و مربیگری، سوالات پیرامون علم کوچینگ، تفاوت مربیگری و مشاوره و انواع مدلهای مربیگری برای شما مفید واقع شده باشیم.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

ورود و عضویت در سایت